Solceller - Alt hvad du skal vide

Er du i tvivl om hvilke solcelleanlæg er rigtig for dig?

Vi har lavet en guide til at besvare dine spørgsmål og overvejelser omkring størrelse, tilbagebetalingstid, tilskud mm.

Hvis du allerede ved hvilke solcelleanlæg du skal bruge, står vores konsulenter klar til at hjælpe dig igennem processen

Luft til luft varmepumper

Inklusiv standard montering med Wifi

Daikin Perfera VÆG

Previous slide
Next slide

Daikin Perfera VÆG

 

Fra kr. 17.795,- inkl. moms & standard montering*
  • 5 års garanti
  • Wi-Fi styring via app
  • Google assistant – Voice
  • Sving kompressor – lang holbarhed
  • Fotokatalytisk lugtfilter
  • Bevægelses-sensor.
  • Abonnement ikke nødvendigt
  • Bemærk: eks. montering

Daikin Perfera Gulv

Previous slide
Next slide

Daikin Perfera GULV

Fra kr. 149.995,- inkl. montering & moms*

  • 5 års garanti
  • Wi-Fi styring via app
  • Google assistant – Voice
  • Sving kompressor – lang holbarhed
  • Silent funktion m. varme funktion
  • Fotokatalytisk lugtfilter
  • Bevægelses-sensor.
  • Abonnement ikke nødvendigt
  • Bemærk: eks. montering

*Prisen er ud fra en standard installation, og vil kun gælde i en periode på 15-30 dage. der tages forbehold for uventede prisstigninger fra leverandører.

Solcellepanel-med-aluramme-med-solisinverter

Valg af solcelleanlæg størrelse – Hvad er bedst?

Størrelsen på dit solcelleanlæg afhænger af 3 faktorer:

  • Hvor meget af dit årlige el forbrug du vil have dækket
  • Hvor meget plads du har
  • Effektiviteten af dine moduler

Et solcelleanlæg med standard moduler på 330 wp fylder omkring 5 m2 per størrelse kWp. Et en-familie hus vil typisk have et elforbrug der skal dækkes med et 6-8 kWp solcelleanlæg. Deraf fylder et solcelleanlæg som oftest mellem 15 til 40 m2.

I tilfælde af at du ikke har nok plads til at inddække dit el forbrug med standardmoduler, kan du installere solcellepaneler med højere effektivitet.

Er du stadigvæk i tvivl om hvilke størrelse solcelleanlæg du skal vælge kan du kigge igennem YellowTec´s produktkatalog for at få en idé omkring priser og effektivitet

Hvor meget strøm producerer en solcelle?

Et net-tilsluttet solcelleanlæg med optimal placering er i stand til at producere op til 900 kW timer om året pr. kW solcellemodul installeret. Et 1 kW solcellemodul fylder omkring 5-6 m2.

Det vil sige at med et typisk privathus på 100 m2, kan man have 16-20 kW solcellemoduler og derved producere fra 15.000 til 18.000 kWh/år.

Du kan som regel forvente at et solcelleanlæg der producer den samme mængde strøm som du forbruger på et år, vil sælge 80% af den produceret strøm til el-nettet.

Solguiden-produktion-og-forbrug-graf YT

Hvad er solceller lavet af?

Solceller i Danmark er som oftest krystalinkse og silicium baseret. Udover dette findes der i et mindre bredt omfang ikke-krystalinkse solceller (amorfe), og solceller der er baseret på andet end silicium.

Monokrystalinkse og polykrystalinske solceller baseret på silicilium, består af op til 80% af det nuværende marked i Danmark. Disse type solceller har en høj effektivitet på ca. 15-20%, med nogle tilfælde op til 23%.

Monokrystalinske solceller

Monokrystalinske solceller er som regel sorte eller blå med en ensartet overflade. Cellerne er monteret på et metalgitter imellem enten 1 eller 2 lag glas og 1 lag polyvinyl flourid.

Cellerne har ofte en hvid baggrund som reflekterer lyset. Dette gør sådan at cellerne bliver mere effektive og at deres temperatur bliver hold nede.

Polykrystalinske solceller

Polykrystalinske solceller består af flere silicium krystaller hvilke giver solcellerne en blålig nuance.

Virkningsgraden af polykrystalinske solceller er som regel lidt lavere end monokrystalinske. Dette kan dog kompenseres ved at have de polykrystalinske moduler tætte pakket.

Hvor meget kan man tjene på et solcelleanlæg?

Hvor meget dit solcelleanlæg kan spare går an på forskellige faktorer:

  • Dit årlige el forbrug
  • Placering af dit anlæg
  • Effektiviteten af dine solcellemoduler

Tager du udgangspunkt i et enfamiliehus med et 4 kWp solcelleanlæg og et årligt elforbrug på 5.000 kWh, vil du kunne komme op mere end 4.500 kr. i årlige besparelser.

Udover besparelser på din elregning for du også besparelser på din CO2 udledning. Et 6 kwp solcelleanlæg kan spare op til 2356 kg CO2 per år.

Hvad er tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg?

En typisk hustand med et årligt el forbrug på 6.000 kWh vil kræve et solcelleanlæg på 3 kWp. Et monokrystalinsk solcelleanlæg der kan dække husets eget forbrug vil have en pris på 45.000 kr.

Deraf vil værdien på den producerede energi ligge på 5.400 kr/år.

Dette resulterer i en tilbagebetalingstid på 8 år for et typisk solcelleanlæg på 3 kWp med en forventet levetid på 25 år.

Kan man få tilskud til solceller?

Den sidste tilskudsordning til solcelleanlæg er siden d. 1/11 2016 blevet trukket tilbage.

Til gengæld er håndværkerfradraget mere end fordoblet per 2021. Dette vil sige du kan få et afdrag på arbejdsløn på 25.000 kr. pr. person i hustanden.

Udover dette kan du søge energitilskud der kan dække op til 20% af totalprisen af dit solcelleanlæg.

integrerede solcellesytem med SolarStone solcellepanel - YT

Hvor længe holder et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg holder i udgangspunktet omkring 30-40 år, men inverteren kan være det svage led og skal ofte udskiftes efter 10-15 år. Dog er det muligt at vælge inverter typer der har op til 25 års garanti og har høj kvalitet. En sådan inverter findes her;

Degenerering af solceller

De fleste solcellepaneler der produceres nu til dags er i meget højere kvalitet end for bare 10 år siden. Derfor er er den normale garanti for degenerering af solcellepanelers ydeevne sat til 0,5 % pr. år af den resterende ydeevne. og en maksimum degenerering af panelets ydeevne over 25 år, på 20 %. Med andre ord vil et solcellepanel minimum have 80% tilbage af sin produktionskapacitet efter 25 år. Men denne garanti og degeneration bliver udfordret og optimeret løbende og i dag finder vi paneler med en årlig degenerering på ned til 0,3 %. 

Nye kvalitets solcellepaneler kan derfor holde helt op til 30-40 år. Der er derfor godt med tid til at tjene solcelleanlægget ind og det vil ofte forbedre bygningens energimærke.

Solcelleinverter – hvilken er bedst?

Der findes et udvalg af invertere der er godkendt til det danske marked, og findes på energistyrelsens positivliste. Inverterne er gennemtestet og brandgodkendt til DK.

Traditionel strenginverter

Strenginverter kæder hele solcelleanlæggets paneler sammen og fungere næsten som en gammeldags lyskæde hvor en skygge på ét solcellepanel vil gøre hele anlæggets produktion en del lavere. Strenginverter kommer ofte med 5-10 garanti og det er ikke ualmindeligt at man står over for et inverter skift efter 12-16 år. til gengæld er de ikke så dyre og især invertere til de mindre solcelleanlæg er særligt billige. Læs mere om vores solcelleinverter her; Solis solcelleinverter

Kvalitets inverter – mikroinverter

Der findes også mikroinvertere som er, som navnet hentyder, mindre. Der sættes én enkelt inverter op under hvert solcellepanel. Dette giver et on stor skyggeuafhængighed og samtidig starter mikroinverteren op ved lavere spænding hvilket gør at den producerer ved langt lavere lysindfald. Med andre ord vil man have en væsentlig højere el-produktion i gråvejr. Samtidig er der ingen bevægelige del i mikroinvertere hvilket gør dem meget holdbare og de kommer da også med HELE 25 års produktgaranti. Læs mere om Enphase mikroinverter her

Mikroinverter fra Enphase - YT

YellowTec rådgivning

YellowTec står klar til at rådgive dig omkring bæredygtige energiprodukter.

Vores mission er at levere den mest bæredygtige løsning til den mest rentable økonomi.

Kontakt os for rådgivning